Pages

Basikal Tanpa Brek

Femomena berbasikal di Malaysia semakin menjadi-jadi,dan mendapat tempat
di hati semua orang.


Bukankah itu satu budaya yang sihat untuk kita amalkan bersama.Contohi negara Jepun.
Pencemaran kurang.sihat pulak dapat,jimat duit minyak.


Kenapa dipanggil Basikal Tanpa Brek?
Ini kerana basikal ini memang tidak dilengkapi dengan sistem brek.
Jelas membahayakan? Tapi kepada yang tahu mengendalikan basikal tanpa
brek ini dia bukan alasan menghentikan kayuhan dan hobi berbasikal.
Ada teknik dan cara penggunaanya.


Basikal tanpa brek sesuai untuk jalan lurus yang tidak sesak dengan kenderaan.
Basikal ini jugak terhasil dengan kreativiti dan inovatif dari anak muda kita sendiri.
Kemana saja kita melangkah pasti akan berjumpa dengan pengayuh basikal tanpa brek
ini,tak kira di malam hari,pagi atau petang.
Mereka mewarnakan basikal mereka dengan warna-warna yang menarik dan terang.
Sangat stailo dipandang.


( Basikal Tua pulak yang google bagi..)

Baru-baru ini Majalah 3 menyiarkan tentang Basikal Tanpa Brek.Dan
macam-macam pendangan dengan budaya ini.
Apa-apa jangan lupa keselamatan perlula dititikberatkan dan di utamakan.
Majula hobi anda demi kesihatan yang cemerlang =)

6 comments:

  1. wb: basikal tu mengingatkan aku pada citer full house laa...

    ReplyDelete
  2. kat umah xde tv..x smpt tgk rupa basikal xde brek tu..kalau bawak slow x bahaya kot..xD

    ReplyDelete
  3. Baru saya tau, ada ek beskal tak de brek.. Tapi rasa cam tak selamat pulak. Tapi, boleh dipraktis kan? Apa-apa pon, jom kayuh beskal. Saya ada 2 beskal.. Satu BMX, satu lagi Diablo :)

    ReplyDelete
  4. According to the law, a wedding dress offen have two steps. The new couple must sign in the registration office to register a

    marriage. This is usually held in the workday, participants also include the wittness of marriage , family members and close friends. Then the bride and
    bridal online shop will choose another place to host weddings, which offen on saturdays. A special ceremony held outside is also

    popular. Some couples chose only parties to celebrate.
    “The currently trend of wedding ceremony is that the new couples want to have fewer guests while they can spend a pleasant moments, tastes a high-qulity banquet and also have a

    rule on the wearing ”.said by Blair , a wholesale wedding dresses planner in switzerland.
    As one of the first wedding planer of the country, Blair have organized and planned the weddings for 12 working years. As far as Blair have concerned, a sucessful wedding has

    its secret. “ the most important thing is that the new Lace wedding

    dresses
    can have their dream came true. They can give a schedule to make clear the activities for the guests.

    ReplyDelete
  5. tu namanya sika sprocket mati...kayuh ke depan jalan ke depan...kayuh ke belakang jalan ke belakang...lebih dikenali sebagai fixed gear...kalau nak brek guna kaki...kena SKID...skid ni macam drift jugak...bila kita dah kayuh laju kedepan...kita paksa pedal ke belakang semula...so skid akan terjadi ..tapi agak bahaya...tayar boleh pecah dan kemungkinan tak sempat berhenti...ikutkan sika tanpa brek ni orang guna untuk race kat velodrome...untuk sukan keirin..kelebihan fixed gear ni untuk main pacak,stunt,skid dan sebagainya..tapi untuk ride di jalan raya agak bahaya..baik guna mountain bike dan road bike..lebih selamat.

    ReplyDelete

Hati2 drop comment tu.. kang kena ngorat =)